Nog voor we zeker wisten dat niets de koop van ons nieuwe huis nog in de weg zou staan, was ik al aan het fantaseren over de tuin. In deze blogpost was al te zien dat ik direct op zoek ging naar tuininspiratie. De tuin in ons nieuwe huis heeft een heel beschaafd formaatje. Door de achtergevel, die volledig van glas wordt, zie je in één oogopslag de hele buitenruimte. Iets minder mooie meubels een eindje verder, om de hoek, achter een struik of wat verder weg op een terras zetten is voor ons dus geen optie. Alles dat buiten staat, zie je vanuit binnen ook. Geen wonder misschien, dat ik wél wil dat de tuininrichting past bij de inrichting en stijl van binnen. Voor ons geen wiebelig bistro setje of plastic blauwe tuinstoelen, dus. Helaas betekend een nieuw huis en een flinke verbouwing ook dat het budget eigenlijk nooit hoog genoeg is voor alle ideeën en wensen. Ik heb daarom besloten eerst eens te kijken naar wat ik het aller-liefst zou willen. Als ik geen limiet had qua prijs, wat zou ik dan kiezen? Design tuinstoelen, natuurlijk! Daarna ga ik maar eens goed zoeken naar iets dat qua stijl in de buurt komt van mijn wishlist én binnen het budget past. Gelukkig zijn niet alle design tuinstoelen gigantisch duur, je kunt voor dezelfde prijs als een ‘reguliere’ hippe stoel, ook al veel mooie design stoelen vinden!

De basis van de tuin wordt -denk ik- zwart. De schuifpui die over de volledige breedte van de achtergevel komt is zwart, de schuttingen van de tuin en de parasol worden sowieso ook zwart. Op die manier knalt het groen in de tuin er echt uit, en het is een rustige basis die goed past bij de lichte woonkamer. We willen graag een tafel waar we aan kunnen eten en een lekkere plek om te kunnen zitten/liggen. Heel veel meer past er ook niet in. Een stoel die bij mijn tuinplannen past zal hopelijk niet heel moeilijk te vinden zijn dankzij deze kleurloze basis. Mijn voorkeur gaat uit naar zwart, hout(kleurig), grijs of andere naturel tinten.

Bekijk hieronder de stoelen die ik als inspiratie zal gebruiken voor mijn zoektocht. We beginnen bij de goedkoopste stoel in de lijst en eindigen bij de duurste. Prijzen liggen tussen de €97,- en €883,-

De Magis Easy Chair is heel speels qua vormgeving en lekker anders dan anders, terwijl het wat mij betreft ook een knipoog is naar traditionele tuinstoelen. Hij is stapelpaar (super handig!) en voor een design exemplaar ook fijn geprijsd. Die gaat dus op het lijstje!

Een ander vrij speels exemplaar is de EMU Darwin armstoel. De stoel is van staal, maar toch heel licht. Door het gaas in de rugleuning lijkt de stoel me wel lekker ‘luchtig’ zitten. Hierdoor krijg je vast niet zo’n bezweette rug als in stoelen die niet ademen en dicht zijn aan de achterkant. Iets om rekening mee te houden, dus!

De kleur van blank hout vind ik heel erg mooi, maar is in de tuin niet heel praktisch. Je zult hout toch goed moeten onderhouden en behandelen met beits, lak of olie. Die onbehandelde uitstraling is daardoor geen optie in de tuin. Mijn oog viel op de beige Magis Air Chair omdat hij me zo aan hout deed denken, maar met de gemakken van kunststof.

 

De ontwerpers van de WM String stoel van Menu zijn beide afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Als echte Eindhovense is het natuurlijk heel leuk om dat verhaal te kunnen vertellen als het bezoek aanschuift en op deze mooie stoelen gaat zitten. Het ontwerp vind ik prachtig! Ik kan er heel veel over vertellen, maar ik denk dat iedereen het zonder al die extra uitleg ook al wel met me eens is. Deze staat hoog op het verlanglijstje! Ik zei eerder wel dat ik geen bistro setje wilde, maar deze stoelen zijn absoluut wél welkom! Franse bistromeubels waren de inspiratiebron voor deze Belleville stoel van Vitra en ik vind ze op de een of andere manier ook hele elegante en Franse uitstraling hebben.

Dit ‘blokkige’ exemplaar van Emu heet ‘Shine’ en eerlijk is eerlijk hij zou zeker shinen in iedere tuin! Het strakke aluminium gecombineerd met hout vind ik erg geslaagd! Extra leuk vind ik dat er in deze lijn ook een loungestoel en ligbed zit. Ik hou er van als dingen op elkaar afgestemd zijn!Zucht, een echte Eams in de tuin dat is toch wel ultiem luxe. Deze Vitra Eames DAX is van kunststof en staal en kan daardoor prima buiten staan. Tegen een klassieker als deze zou ik natuurlijk geen ‘nee’ zeggen! Deze uitvoering is helemaal zwart en vind ik daardoor extra gaaf. 
Deze Allu stoel van Garvasoni is prachtig door zijn eenvoud en oog voor detail. Op het eerste gezicht misschien niet heel bijzonder, maar de geweven zitting van runderleer is echt prachtig! De naturel kleur van het leer, gecombineerd met het frame maakt het voor mij een echte eyecatcher.

De Thonet S34 N All Seasons Armstoel is een echte klassieker. Hij werd al in 1926 ontworpen en doet absoluut niet onder voor recentere ontwerpen. Ik vind hem prachtig vanwege de minimalistische uitstraling en het contrast tussen zwart en wit. De stoel is er ook in allerlei vrolijke kleuren, maar de zwart-witte is helemaal mijn ding. De duurste uit de lijst, maar ook mijn meest favoriete! 

Deze zomer moeten we het sowieso nog maar even doen met wat simpelere (lees: goedkopere) stoelen. Al het stof, bouwvakkers en puin zou de stoelen toch geen goed doen. Toch kan ik de drang om iets neer te zetten dat er op z’n minst een beetje hip uit ziet maar moeilijk weerstaan. Ik heb nu al zin in volgende lente wanneer we lekker met de tuin aan de slag kunnen en de verbouwing achter de rug is!

* Dit is een inspirerende samenwerking met MisterDesign