We volgen de gigantische verbouwing van het prachtige herenhuis uit 1913. In het eerste deel (hier terug te lezen) hebben we het huis in originele staat kunnen bewonderen, maar inmiddels is het bijna onherkenbaar. Sjef en Bob hebben zó veel ideeën dat ze na de eerste bezichtiging al direct aan de slag zijn gegaan. Ze waren zo verliefd op het huis, dat ze het een ramp zouden vinden als de koop niet door zou gaan. Vanaf het moment dat ze de sleutel kregen, gingen alle remmen los. De aanloop naar dat moment was natuurlijk ontzettend spannend. Het oude huis werd verkocht (bekijk hier de binnenkijker) en de plannen voor het nieuwe huis werden gemaakt. Hoe ze dit hebben beleefd en wat hun visie is voor dit enorme project lees je vandaag terug in #2 van de reeks ‘Project Noordkade‘.

 

We hebben natuurlijk de binnenkijker gezien in jullie prachtige vorige woning. Vrij snel daarna is het verkocht, was dat een lastige beslissing? Hadden jullie dit nieuwe huis al op het oog op dat moment?
‘Nee, we hadden het huis nog niet op het oog. We speelde wel met de gedachten om op termijn, binnen een jaar of twee, te gaan verhuizen. In het artikel met de binnenkijker van ons vorige huis hadden we de wens al uitgesproken om richting Den Bosch te gaan wonen. Die wens is uitgekomen, we wonen nu toch zeker een paar honderd meter dichterbij Den Bosch!

Afgelopen zomer waren we in Indonesië op het strand, en bij ons komen de beste ideeën als we op vakantie zijn. We dachten; laten we ons huis eens te koop zetten. Als we het verkopen dan gaan we verhuizen en zo niet, dan is het ook prima. Dan blijven we er lekker wonen. Eenmaal terug van vakantie hebben we het plan doorgezet, maar we twijfelden tot het laatste moment of we er ook daadwerkelijk mee door zouden gaan. We waren enorm verknocht aan ons oude huis. Voordat het echt te koop stond, heeft de makelaar een bericht op Facebook geplaatst met een sneak preview, als vooraankondiging. Diezelfde dag belde de makelaar al dat hij mogelijk geïnteresseerde had. Dezelfde week zijn de geïnteresseerde komen kijken en zij hebben toen meteen een bod uitgebracht. In feite heeft het huis nog geen dag te koop gestaan! Voor we het besefte was ons huis verkocht en we hadden nog geen nieuw huis op het oog. Dit zorgde vooral bij Sjef voor een aantal slapeloze nachten.

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

De hal kort na de start van de renovatie. In het nieuwe plan blijven de trap en de mooie tegelvloer behouden.

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

Het begin van de renovatie van de woonkamer

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

De mooie ornamenten op het plafond worden voor zo ver mogelijk gerestaureerd.


Hoe hebben jullie de zoektocht naar een nieuw huis aangepakt?
Na een aantal goede gesprekken hebben we de beslissing genomen om toch in Weert te blijven wonen, dicht bij onze familie en vrienden. Stiekem zijn we erg gehecht aan dit kleine stadje. Sjef, die Funda verslaafd is, wist dat er een gaaf oud herenhuis al jaren (8 jaar!) te koop stond. Hij is in het weekend (eind oktober 2016) gaan kijken op een mooie zonnige dag tijdens een open huizen route. Zijn oude stationsfiets parkeerde hij tussen de dure auto’s voor de deur. Hij kwam laaiend enthousiast terug. “Bob, hier moeten we gaan kijken!” De week erna zijn we met de makelaar gaan kijken. Wat een project… Na die eerste bezichtiging was het direct liefde op het eerste gezicht. Een droomhuis waar we de komende jaren al onze wilde plannen kunnen verwezenlijken. Uiteindelijk zijn we twee keer gaan kijken. Een keer met z’n tweeën en een keer met de ouders van Sjef erbij. Beide keren waren we super enthousiast en hoopte we dat we alles konden realiseren om het huis ook definitief te kunnen kopen.

Tijdens het aankoopproces waren we thuis al druk bezig met het maken van plannen. We bespraken uitgebreid hoe en op welke manier we het zouden gaan verbouwen. Uiteindelijk heb je het huis zo in je gedachten zitten dat het voor ons een kleine ramp zou zijn als we de koop niet rond konden maken. Wat moeten we dan? We hadden immers geen tweede optie op een ander droomhuis. Vrij snel na de bezichtigingen hebben we de eerste bieding uitgebracht. Na een wat moeizaam aankoop proces, kregen we medio februari te horen dat alles rond was!”


“Zijn oude stationsfiets parkeerde hij tussen de dure auto’s voor de deur. Hij kwam laaiend enthousiast terug. “Bob, hier moeten we gaan kijken!”

 

Hoe verliep het aankoopproces en het maken van de ingrijpende verbouwplannen?
“Nadat we de eerste keer zijn gaan kijken habben we de knoop al doorgehakt, we gaan proberen dit huis te kopen. Alleen dan zijn er natuurlijk wel wat obstakels; bouwkundige staat, hypotheek, verbouwingsbudget etc. Allemaal puzzelstukjes die uiteindelijk in elkaar moeten vallen. Dat was een zenuwslopend proces, met ups en downs. We wilde het huis zo graag kopen en hadden geen plan B. Eerst een prijs overeenkomen, dan een bouwkundig onderzoek, vervolgens een hypotheek aanvraag. Die werd tot 4x toe terug gestuurd omdat er documenten verduidelijkt moesten worden. Uiteindelijk verstreek de uiterlijke datum die we in het voorlopige koopcontract hadden afgesproken, daar moesten we dus uitstel voor aanvragen. Dit maakte het erg spannend en we hebben er beiden wel wakker van gelegen. Maar de vreugde was des te groter toen alles rond was. In onze tijdelijke woning in Eindhoven hebben we toen de kurk laten knallen!

De plannen voor het huis hebben we gedurende dit proces gemaakt. Sjef en ik hebben nagenoeg dezelfde smaak. Aan een half woord hebben we genoeg. We dagen elkaar dan uit als we elkaars visie delen. In het totaalplan hadden we één issue: waar komt het toilet op de begane grond. Het huidige toilet zit vast aan de woonkamer, iets wat ik heel vreemd vind. Ik heb altijd het gevoel dat een toilet bij de gang hoort te zitten. Uit eindelijk hadden Sjef en ik een ontwerp, waar ik stiekem nog niet helemaal tevreden over was, aangezien het toilet nog steeds te bereiken was via de woonkamer. Dit plan hebben we gedeeld met vrienden. Die hebben ons nieuwe inzichten gegeven, waarna het definitieve ontwerp is ontstaan.

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

De mooie inbouwkasten verhuizen van de benedenverdieping naar boven en krijgen daar een tweede leven.

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

De hal boven is een stille getuige van al het harde werk. Ook hier blijft de originele kleur behouden. De deuren en kozijnen worden hoogglans wit afgelakt.

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

In de master bedroom wordt hard gewerkt. Muren zijn doorgebroken om één grote kamer te maken. Onder het raam is plek voor het vrijstaande bad.

Project Noordkade #2 - everythingelze.com

Het huis heeft veel originele en bijzondere details, zoals de plafonds, de trap en de inbouwkasten. Hoe komen deze terug in jullie plannen?
“De originele details maken het huis zó bijzonder. Deze willen we zo veel mogelijk herstellen en terugbrengen, maar dan wel anno 2017 met een moderne twist.
De plafonds worden gerenoveerd en vervolgens mat wit geschilderd. Mat wit wordt de basis van het hele huis. We willen wel met kleur gaan werken maar daar zijn we ons nog op aan het oriënteren. De originele beschildering van de muren in de gang en op het sierwerk van het plafond komen te vervallen. De trap blijft behouden en wordt gerenoveerd en behoudt zijn originele kleur. Het overige houtwerk, zoals de deuren, plinten etc. worden allemaal hoogglans wit afgelakt. Inbouwkasten bevinden zich nu op de begane grond, deze willen we terug gaan brengen op een van de slaapkamers.

Iedere dag heeft het huis weer een nieuwe verassing, zoals laatst toen we oude plavuizen aan het uitbreken waren, onder het gele zand bleek een prachtige 100 jaar oude vloer verborgen te zitten.”


“Het huis wordt een mix van stijlen. Het bestaande huis wordt vooral hersteld, de basis wordt wit en de mooie eyecatchers blijven origineel van kleur, zoals bijvoorbeeld de trap. De aanbouw wordt gemaakt van ruige materialen, beton, baksteen, glas en metalen kozijnen. Die combinatie is echt onze stijl en key in het ontwerp.”

 

Tijdens mijn eerste bezoek aan jullie nieuwe huis viel mijn oog al gauw op de moodboards met de mooie ontwerpen die in de hal hingen. Ik begreep van Sjef dat dat vooral jouw werk is, Bob. Ben je hier veel mee bezig? 
“Sjef en ik hebben nagenoeg dezelfde smaak. Aan een half woord hebben we genoeg. Op Pinterest hebben Sjef en ik een account. Daar pinnen we alles wat we leuk vinden. Onze vondsten delen we met elkaar. Sjef is veelal de concept denker, ik ben meer praktisch ingesteld. Beide eigenschappen zijn waardevol in het proces. Qua stijl denk ik dat we dezelfde sfeer gaan benaderen als in ons vorige huis. Een sfeer waar we ons beide prettig bij voelen. Iets wat je nu ook al terugziet in de moodboards. Maar anderzijds wil ik ook meer gaan experimenteren met kleur.

Het plan voor de buitenkant van het pand. Aan de volledige achterzijde komt een aanbouw die voorzien wordt van stalen kozijnen.

De sfeer voor de woonkamer is duidelijk terug te zien in het moodboard dat Bob maakte. Een prachtige mix van luxe en ruwe materialen.

De slaapkamer met badkamer en suite en inloopkast wordt prachtig. De marmeren details en zwarte kranen worden echte eye catchers.

Het is natuurlijk een flink project, zagen jullie daar niet tegen op? En hoe is het gesteld met jullie verbouwskills? 
“Toen we de sleuteloverdracht hadden besefte ik me pas hoe groot het huis was. Toen kreeg ik het wel warm. Ik dacht; hoe gaan we dit voor elkaar krijgen? Gelukkig krijgen we veel hulp van de ouders van Sjef, die bekend zijn in de bouw. Zij hebben een renovatiebedrijf, gespecialiseerd in voegwerk. Hun netwerk is enorm waardevol.

Daarnaast vragen we ook hulp aan vrienden. Zo hadden we een flinke berging, ter grote van een kleine eengezinswoning, die gesloopt moest worden. Hiervoor schakelen we wat vrienden in en maken er een gezellige klusdag van met na afloop een etentje als bedankje.

Het overige grove en vuile werk doen we allemaal zelf, denk hierbij aan slopen, strippen en voorbereidend werk. Het specialistische werk moet allemaal uitbesteed worden. De buitenkant kunnen we wél helemaal zelf renoveren, met de hulp van de vader van Sjef. Tot nu toe vinden we het vooral heel erg leuk, het geeft energie om met zo’n project bezig te zijn. Hopelijk kunnen we die energie lang vasthouden.”

“Toen we de sleuteloverdracht hadden besefte ik me pas hoe groot het huis was. Toen kreeg ik het wel warm. Ik dacht; hoe gaan we dit voor elkaar krijgen?”

De komende tijd blijven we jullie avontuur volgen. Waar zijn jullie het meest benieuwd naar? 
“Ieder proces heeft zijn mijlpalen, groot en klein. Stapje voor stapje wordt het ontwerp gerealiseerd. Ik kijk erg uit naar de badkamer, die wordt op een hele bijzondere manier verbonden met de slaapkamer. In de badkamer komt een vrijstaand bad voor het raam, dat vind ik ook heel spannend.

Sjef kijkt het meest uit naar de moderne aanbouw die aan de achterzijde gerealiseerd wordt. Esthetisch gezien is dit de meest ingrijpende verandering aan het huis. In de aanbouw komt een gang van 16 meter over de gehele breedte van het huis. We kunnen niet wachten om te zien hoe het uiteindelijk allemaal zal worden!”