Soms zie je trends of ideeën op interieur gebied voorbij komen waarvan je meteen denkt ‘waarom heeft niet iedereen dit?’ Dat had ik met zwarte keukens. Waar ze vroeger nog allemaal bruin met oranje waren, zijn ze nu overwegend wit. Een witte keuken is natuurlijk ook erg mooi, vooral gecombineerd met mooie natuurlijke materialen als marmer of hout, maar een zwarte keuken is écht een eyecatcher.

Op Pinterest(link) komen steeds meer mooie voorbeelden van deze gedurfde keukens voorbij. Onlangs heeft bijvoorbeeld Nina Holst van stylizimo.com haar keuken aangepakt, en je raad het al, voor zwart gekozen. Gecombineerd met messing kranen en verlichting heeft zij een hele stoere, moderne en exclusieve sfeer weten te creëren. Bij het zien van haar keuken was ik direct verliefd! Door de raampartijen en de overwegend witte muren in de rest van de ruimte oogt de keuken, ondanks de donkere kleur, toch heel licht en toegankelijk. Mocht ik ooit verhuizen naar een woning met een flink lichte keuken, dan zou ik ook zeker overwegen om voor zwart te gaan.

Zwart heeft als eigenschap dat het de accessoires die erbij worden geplaatst als het ware omlijst. Mooie borden of dienbladen, specerijenmolens en groene kruidenplantjes lijken ineens allemaal rechtstreeks uit een interieurblad gewandeld te zijn, als ze tegen een zwarte achtergrond geplaatst worden. Wie wil dat nou niet? Als je een beetje lef hebt, is het een vrij makkelijke manier om je keuken, en daarmee ook je huis, er uit te laten zien alsof het door een (interieur)architect ontworpen is.

Mocht je van plan zijn je keuken te veranderen, dan is het nog niet altijd even eenvoudig om een helemaal zwarte keuken kant en klaar te bestellen. In veel gevallen zijn die er niet, of is er bijvoorbeeld geen zwarte keukenapparatuur beschikbaar. Gelukkig kom je met een pot verf een heel eind en is een hele hoop prima zelf te doen. Heb je nou twee linkerhanden, of gewoon geen zin om je handen uit de mouwen te steken dan is er altijd nog IKEA. Zij hebben zwarte kranen, apparatuur, werkbladen, kastjes en alles wat je nog meer kunt verzinnen, gewoon op voorraad.

Wat vind jij van een zwarte keuken? Zou je het overwegen of is het toch iets te gewaagd?