Hydropowattes? Ja, dat was ook mijn eerste reactie. Net zoals met zo veel dingen was de eerste keer dat ik hier mee in aanraking kwam via Pinterest. Ik ben dol op urenlang plaatjes kijken en ik vind Pinterest de leukste vervanging voor een tijdschrift. Al zeker een jaar 4 geleden kreeg ik het voor het eerst in m’n bol. Ik kocht een mini kerstboompje en haalde al het zand van de wortels en maakte ze schoon. Het boompje ging in een vaas met water en er lagen wat kleine cadeautjes bij. Ik vond het zó leuk! Daarna kwam er af en toe een bloembolletje in water of een stekje in een vaasje in huis, maar qua planten vergat ik het eigenlijk weer een beetje. Vorig jaar had ik een verzameling van hoge, smalle vazen staan, met in iedere vaas een klein eikenboompje. Bij het terugbladeren door mijn foto’s kwam ik ze weer tegen en ik ben nog diezelfde dag het bos in gegaan om eikels (die inmiddels al mini boompjes waren) te zoeken.

Hydroponie, wat is het nou eigenlijk?

Voor kwekers van planten of groente is het een bekende term; plantjes die zonder zand, wortelen in water. Sla of tomaten kunnen bijvoorbeeld op die manier gekweekt worden en ook bij kamerplanten komt het voor. Het is een efficiënte manier van kweken omdat er geen zand in de groente komt en voedingsstoffen gemakkelijker gedoseerd kunnen worden. Voor ons als interieur junkies gaat het natuurlijk vooral om hoe het er uit ziet, laten we eerlijk zijn. De wortels hebben flink wat decoratieve waarde en het water geeft zo’n fijn ruimtelijk gevoel. Het is natuurlijk een stuk lichter, frisser en transparanter dan wanneer je grote kolossale potten hebt staan waar je niet doorheen kunt kijken.

Hydroponie - Planten met hun wortels in water, zonder aarde

Afbeelding: Heimelig

Welke planten zijn geschikt voor hydroponie?

Ik ben zo’n eigenwijs geval die dat niet vooraf even checkt. Ik zie wel hoe het uitpakt en de ene keer gaat het 

daardoor beter de andere. Als je nou niet wil afwachten of je plant het wel overleeft, kies er dan één die van nature gewend is om voedingsstoffen uit water te halen. Je kan er voor kiezen om een flinke stek te nemen van een bestaande plant en die te laten wortelen, of je gaat voor een bestaande plant waarvan je de wortels schoonmaakt. Let wel op dat je niet al het zand door je gootsteen spoelt, even de tuinslang of een emmer erbij en je bent klaar om aan de slag te gaan! Geen zin om je handen vies te maken? Intratuin verkoopt de Philondendron ook in glas. Ben je meteen klaar!

Anthurium
Avocadoplant (uit pit)
Basilicum
Begonia
Bloembollen
Clusia
Eikenboompje (uit eikeltje)
Epipremnum
Hemionitis arifolia    

Klimop
Lavendel
Monstera
Philodendron
Pilea Periomiodes
Rozemarijn
Salie
Spathiphyllum


Hydroponie - Planten met hun wortels in water, zonder aarde

Verzorgingstips voor Hydroponie

Planten die op water staan hebben het liefst bronwater, dat zit namelijk vol vitamines en mineralen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf gewoon water uit de kraan drink en mijn planten dus ook. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor bronwater. Daarnaast moet je het water regelmatig (ten minste 1x in de maand) verversen. Zelf doe ik het vaker, omdat ik het niet mooi vind als er groene aanslag in de vaas te zien is. Voeg aan het water één drupje vloeibare plantenvoeding toe, zodat je zeker weet dat er voldoende voedingsstoffen in het water zitten.

Hydroponie - Planten met hun wortels in water, zonder aarde

Afbeelding: @ouiouistudio

Hydroponie - Planten met hun wortels in water, zonder aarde

Afbeelding: Livet Hemma