Deze week kijken we binnen in het gezellige vrijstaande huis van Yke (26) en haar vriend Jeroen (28). Samen met hun twee katten Puck en Pim wonen ze inmiddels alweer twee jaar in Giekerk, een dorpje vlakbij Leeuwarden.

“Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Yke en ik ben 26 jaar oud. Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd als orthopedagoge aan de universiteit van Groningen en sindsdien werk ik in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Een heerlijke baan, waarin ik zowel met kinderen, ouders en leerkrachten mag samenwerken om het beste uit een kind naar boven te halen.

Inmiddels woon ik alweer zeven jaar samen met mijn vriend, Jeroen. Hij is 28 jaar en hoopt dit jaar af te studeren als architect. Jeroen werkt al jaren bij een architectenbureau, waardoor hij ook altijd wel een mening heeft over mijn interieur-ideeën en regelmatig meedenkt en helpt bij het uitvoeren van mijn plannen.

Daarnaast hebben we twee katten, Puck en Pim: Een bijzonder eigenwijze poes van zeven en een aanhalige (iets te dikke) kater van twee.”

Binnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.com

Hoe lang wonen jullie hier al?
“We wonen sinds twee jaar in Giekerk, een dorpje zeven kilometer ten noorden van Leeuwarden. Zelf ben ik geboren en getogen in Giekerk, maar ook de ‘roots’ van Jeroen liggen inmiddels in dit dorp. Zijn ouders zijn jaren geleden tegenover mijn ouders gaan wonen en zo hebben we elkaar een jaar of negen geleden ontmoet. Mijn vriendinnen vinden het altijd reuze-grappig dat ik een relatie heb gekregen met ‘de buurman’; nu is het vooral heel handig omdat we een straat achter ze zijn gaan wonen en zo even langs kunnen wippen als we iets nodig hebben of even willen bijpraten!”

“Mijn vriendinnen vinden het altijd reuze-grappig dat ik een relatie heb gekregen met de buurman”

Nadat ze tijdens hun studietijd vijf jaar in een arbeiderswoninkje in Leeuwarden hebben gewoond, was het een heerlijk gevoel voor ze om dit vrijstaande huis in Giekerk te kunnen huren.

Ze moesten er eerst wel even doorheen kijken; het was een behoorlijk gedateerde woning, zonder beloopbare bovenverdieping en met weinig leefruimte. Met de verhuurders hebben zij afspraken gemaakt om het huis naar eigen wens te mogen verbouwen, op kosten van de verhuurder. Door deze constructie zijn ze in staat geweest om de eerste echte klus-ervaring op te doen en het huis te maken zoals zij het voor ogen hadden, zonder dat ze zelf hoefden te investeren. Wat een mazzel, he? Deze waardevolle klus ervaring komt in de toekomst vast erg goed van pas.

Na drie maanden eigenhandig verbouwen, met veel hulp van ouders en broers, hebben ze er in hun ogen een prachtig plekje van weten te maken. Dat kan ik natuurlijk alleen maar met ze eens zijn! Ze hebben wanden weggebroken, een verdieping op het huis gemaakt met twee slaapkamers en de keuken vervangen. Daarnaast hebben ze alle oude vloeren tevoorschijn gehaald en de badkamer en het toilet opnieuw betegeld. Wat een werk, maar het resultaat mag er zeker zijn. 

Binnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comZe moesten er eerst wel even doorheen kijken; het was een behoorlijk gedateerde woning, zonder beloopbare bovenverdieping en met weinig leefruimte. Met de verhuurders hebben zij afspraken gemaakt om het huis naar eigen wens te mogen verbouwen, op kosten van de verhuurder. Door deze constructie zijn ze in staat geweest om de eerste echte klus-ervaring op te doen en het huis te maken zoals zij het voor ogen hadden, zonder dat ze zelf hoefden te investeren. Wat een mazzel, he? Deze waardevolle klus ervaring komt in de toekomst vast erg goed van pas. Na drie maanden eigenhandig verbouwen, met veel hulp van ouders en broers, hebben ze er in hun ogen een prachtig plekje van weten te maken. Dat kan ik natuurlijk alleen maar met ze eens zijn! Ze hebben wanden weggebroken, een verdieping op het huis gemaakt met twee slaapkamers en de keuken vervangen. Daarnaast hebben ze alle oude vloeren tevoorschijn gehaald en de badkamer en het toilet opnieuw betegeld. Wat een werk, maar het resultaat mag er zeker zijn.


Wat is jullie favoriete ruimte in huis?
Voor Yke is dat de woonkamer. “Doordat we een wand hebben uitgebroken is het een heerlijk lichte ruimte geworden, waar de zon van ‘s ochtends tot ‘s avonds naar binnen schijnt. We hebben wel een monnikenwerk gehad aan de vloer. Ik wilde perse de oude houten vloer in het zicht hebben, wat in theorie klonk als een perfect plan. Jammer genoeg bleek de ondervloer van de oude vloerbedekking vastgeniet te zijn op deze houten planken, waardoor we  zo’n 20.000 nieten met de hand uit de vloer hebben moeten trekken. Ik heb nog lang aan moeten horen wat een ontzettend slecht idee dit was. Gelukkig geeft de vloer de kamer een prachtige uitstraling en de kleine gaatjes van de nieten geven de vloer een lekker doorleefd karakter.”

Binnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.com

Jeroen krijgt iedere dag nog een glimlach op zijn gezicht, wanneer hij zijn kleren uit de ‘verborgen’ inloopkast achter het bed pakt. Een idee dat ontstaan is uit frustratie over reguliere kledingkasten, die over het algemeen behoorlijke obstakels in een slaapkamer zijn. Deze verborgen kast dient tevens als achterwand voor het bed en is daardoor helemaal onderdeel van de slaapkamer.

“we  hebben zo’n 20.000 nietjes met de hand uit de vloer moeten trekken”

Is er iets in je huis dat je erg dierbaar is?
Yke: “Jeroen maakt veel meubels zelf, waardoor ons huis een hele ‘eigen’ sfeer heeft. Het dierbaarste meubelstuk is daarom voor mij het televisiemeubel, omdat dit het eerste is dat hij zelf gemaakt heeft. Vanaf het moment dat ik doorhad dat hij zo ontzettend handig was, heb ik hier uiteraard veel gebruik van gemaakt! Zo wilde ik bijvoorbeeld graag een driepootlamp van Zuiver hebben, maar die konden we op dat moment niet betalen. Jeroen heeft in een paar winkels gekeken hoe zo’n lamp in elkaar stak en heeft vervolgens een grote en kleine variant voor me gemaakt; uiteraard honderd keer mooier en specialer dan de lamp van Zuiver!”

Binnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.com
Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
“Onze woonstijl is vooral te omschrijven als warm en leefbaar. Ik zou het afschuwelijk vinden wanneer ons huis op een showroom zou lijken en geen eigenheid zou hebben. Ik ben denk ik moeilijk in een ‘hokje’ te plaatsen, maar ben gek op scandinavische en industriële interieurs. Het liefst mix en match ik, waardoor ik van alle woonstijlen en –trends wel een beetje meepik. Ik vind het heerlijk om inspiratie op te doen op Instagram, en merk dat mijn smaak hierdoor nog breder wordt. Toch kan ook juist heel erg mijn eigen gang gaan. Jaren geleden had ik bijvoorbeeld alle accessoires in ons huis oker-goud; ik was mijn tijd ver vooruit denk ik, haha! Nu hou ik alles lekker neutraal en ben ik vooral gek op lichte en natuurlijke kleuren en materialen. Die passen het beste bij alle houten meubels die we in huis hebben staan en zorgen samen voor de gezellige uitstraling van ons huis.”

Binnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.comBinnenkijken bij Jeroen en Yke - everythingelze.com
Zijn er nog woonwensen?
“We zijn erg tevreden met ons huis, maar het verbouwen smaakt naar meer; nu we meer zekerheid hebben binnen onze banen zouden we graag een mooie (oude, vervallen) jaren 30 woning willen kopen, of een mooi (oud, vervallen) boerderijtje. Iets wat echt van onszelf is, en wat we naar eigen ontwerp kunnen verbouwen. Met andere woorden: een project waar we opnieuw onze tanden in kunnen zetten!”

Meer zien van het huis van Jeroen en Yke? Volg Yke dan op Instagram waar heel regelmatig allerlei mooie plaatjes van de inrichting voorbij komen!


Foto’s: Yke van der Veen voor everythingelze.com. Nabewerking: everythingelze.com