Deze week kijken we binnen in de stoere, industriële loft van Lieke (30). Na drie jaar te hebben gewoond in een oud fabriekspand van Philips in Eindhoven, neemt zij afscheid van deze gave stek.


“Hi, ik ben Lieke, in februari ben ik 30 geworden. Sinds een kleine maand is mijn relatie met Michiel voorbij. We waren 12 jaar samen en woonden precies 3 jaar in deze woning op StrijpS. Volgende week verhuis ik naar een kleinere loft in het gebouw hiernaast. Michiel gaat op zoek naar een andere woning. Ik ben opgeleid tot grafisch vormgever en studeerde daarna communicatiewetenschap aan de universiteit in Nijmegen. Ik ben daar afgestudeerd met een ondezoek naar verschuivingen binnen de mode-industrie als gevolg van de opkomst van modebloggers. Op wat freelance opdrachten na, heb ik vervolgens (en tot dusver) denk ik altijd fijne collega’s en een stressvrije werksfeer boven een interessante baan verkozen.

Op dit moment werk ik fulltime bij Pand P aan de Leenderweg in Eindhoven. Hier ben ik samen met de rest van ons kleine vrouwenteam verantwoordelijk voor de volledige horeca. We runnen een eetcafe / buurttheater.”

Direct toen ik zag dat Lieke zou gaan verhuizen dacht ik ‘het is nu of nooit’ en trok de stoute schoenen aan. “Ik vond het direct goed, toen je vroeg of je op de valreep nog even foto’s kon maken van onze woning. Ik zie het als een fijn aandenken aan de plek waar we 3 jaar lang fijn samen hebben gewoond.”

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Hoe lang woon je hier al?
“Ik ben geboren in Oirschot (15 kilometer verderop), maar woon al zo’n tien jaar in Eindhoven. Jarenlang heb ik in een studentenhuis midden in het centrum gewoond. Ik vind Eindhoven een fijne, compacte stad en heb dan ook nooit getwijfeld om voor mijn studie naar Nijmegen te verhuizen.

Drie jaar geleden ben ik met Michiel gaan samenwonen in deze woning op StrijpS. We hebben de transformatie van de Philips-fabrieken, Anton en Gerard, vanaf het allereerste begin gevolgd en ons direct ingeschreven als geinteresseerden. Uiteindelijk mochten we als een van de eersten een ruimte uitzoeken. Dat kon alleen maar een van de hoekwoningen worden! Omdat de oude liftschacht door deze woning loopt, hoefde er geen Qbi geplaatst te worden, zoals in de meeste andere woningen. Een Qbi is een houten ‘blok’ waarin de badkamer zich bevindt. Veel van mijn buren slapen daar boven op. Nu bevindt Onze badkamer zich in de voormalige liftschacht. “

“Onze badkamer bevindt zich in de voormalige liftschacht”

Wat is je favoriete ruimte in huis?
“De woning telt in principe maar 1 ruimte, dus een keuze maken is onmogelijk. Ik zit eigenlijk altijd op een kruk aan het aanrecht. Als ik alleen ben eet ik daar en ik zit daar vaak met mijn laptop of een tijdschrift. We hebben de ruimte zoveel mogelijk gelaten zoals hij was. De muren zijn gewit en de vloer is gecoat, maar verder was er weinig nodig. Wel zijn we drie volle dagen bezig geweest met het kaal maken van het plafond! Op een rolsteiger centimer voor centimeter met een drilboor en een plamuurmes door de ruimte.”

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Is er iets in je huis dat je erg dierbaar is? Waarom?
“Toen we hier kwamen wonen waren we vooral heel blij met de lampen boven de eettafel. Dit zijn de originele Philips-fabriekslampen. Terug op zijn plek gehangen dus.

Mijn vader is timmerman en heeft een aantal kasten hier in huis gemaakt. Omdat het zo’n grote ruimte is, konden we niet direct kasten vinden die niet volledig weg zouden vallen tegen de hoge witte muren. Ik heb de kledingkasten getekend en Michiel de platenkast. Mijn vader heeft deze vervolgens voor ons gemaakt. De platenkast is bijna vier meter lang.”

“We zijn drie volle dagen bezig geweest met het kaal maken van het plafond!”

Hoe zou je je eigen stijl omschrijven?
“Als ik mijn stijl zou moeten omschrijven kom ik al snel bij Scandinavisch, tijdloos en stiekem ook kleurloos. De lampen en de betonnen vloer maken deze woning heel industrieel, maar daar zou ik in een andere woning nooit voor gekozen hebben. Ik denk dat we ons interieur prima hebben aangepast aan de ruimte waar we in woonden. Een industriele woning vraagt naar mijn mening om een eenvoudig en clean interieur. Ik geloof niet dat iemand van ons destijds concessies heeft moeten doen. Michiel en ik hadden exact dezelde ideeen bij deze woning en het interieur.

In dezelfde tijd dat wooncooperatie Trudo de plannen presenteerde om de oude Philips-fabrieken om te toveren naar loftwoningen, gingen Michiel en ik een paar dagen naar Kopenhagen waar we in het prachtige Stay verbleven (http://staycopenhagen.dk). Een complex met appartementen (lofts) volledig ingericht met meubels van het Deense Hay. Als we dat appartement destijds 1 op 1 hadden kunnen kopieren hadden we dat gedaan denk ik. Uiteindelijk waren de loftwoningen in Eindhoven pas jaren later klaar, maar ook toen, kwamen we voor veel items al snel bij Hay terecht. Onder andere het bedframe en de eettafel is van Hay. “

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.comBinnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Heb je nog woonwensen?
“Als Michiel en ik nog samen waren geweest, waren we waarschijnlijk binnenkort wel op zoek gegaan naar een huisje. Wonen in een loft is leuk, maar het is op den duur ook fijn om wél meerdere ruimtes in huis te hebben. Om maar niet te spreken over een eigen tuin. Deze woning heeft er drie jaar lang ongeveer hetzelfde uitgezien. Je kunt niet even een hoekje ‘restylen’, zoals je dat in een huis zou doen.

Volgende week verhuis ik naar een kleinere loft in het gebouw hiernaast. Qua meubels is de cognac leren bank (loods5) zo’n beetje het enige wat ik meeneem. Deze vind ik nog altijd mooi en heb ik gekocht van een stukje erfenis van mijn opa. De rest staat te koop op marktplaats. Het is tijd voor iets nieuws.

Ik hoop natuurlijk van mijn nieuwe woning weer snel iets te kunnen maken wat het fotograferen waard is.”

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Binnenkijken in de industriële loft van Lieke - everythingelze.com

Ben je benieuwd welke spullen Lieke allemaal te koop aanbiedt? Kijk dan even op Marktplaats en wie weet ben jij wel de nieuwe eigenaar van bijvoorbeeld die gave lampen. Op Pinterest en Instagram kun je Lieke’s interieurspinsels (en in de toekomst haar nieuwe woning) volgen!