We kunnen er niet omheen, vandaag is het vrijdag de 13e. Er zijn mensen die vandaag enorm veel last hebben van paraskevidekatriafobie; angst voor vrijdag de 13e. Die mensen blijven massaal binnen en doen vandaag het liefst zo min mogelijk. Wist je dat de meeste vliegtuigen geen dertiende rij hebben? Hoge gebouwen hebben vaak geen dertiende verdieping en in ziekenhuizen is de kans dat je kamer dertien tegenkomt vrijwel nihil. In Amerika hebben ze het vandaag extra zwaar. Het bijgeloof treft miljoenen mensen waardoor het ook invloed heeft op de economie. Zakelijke transacties worden uitgesteld en werknemers blijven massaal thuis.

Een excuus om lekker thuis te blijven is natuurlijk altijd welkom, maar is thuis blijven nou eigenlijk wel zo’n goed idee op deze ongeluksdag? Ik dook de bijgeloof bijbels in en heb voor je op een rijtje gezet wat je vandaag zeker niet moet doen en waar je op moet letten.

 

1. Spiegels kunnen je ziel stelen
We hebben allemaal wel eens gehoord van gebroken spiegels die zeven jaar ongeluk brengen, toch? Maar ook zonder scherven kan een spiegel volgens het bijgeloof behoorlijk wat schade aanrichten. Het spiegelende oppervlak kan namelijk vervloekt zijn. Denk maar eens aan de noodlottige personages als Sneeuwwitje, Narcissus, en Dracula. De legende gaat dat dat het glas je ziel kan stelen. Van oudsher bedekte de Victorianen de spiegel nadat er iemand was overleden, anders zou het zomaar kunnen gebeuren dat de ziel van die persoon vast kwam te zitten in de spiegel. Staat die verzameling van hippe ronde spiegels ineens toch een stuk minder leuk, he?

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com
2. Geesten in schommelstoelen
Kan jij ook zo genieten van een momentje voor jezelf in een schommelstoel? Een tijdschrift en een kopje thee erbij klinkt als een prima relax-momentje, toch? Pas wel op, zodra je de stoel laat schommelen zonder dat er iemand in zit, nodig je duistere krachten uit om er in te komen zitten. Wat natuurlijk nog veel enger is, is als de stoel schommelt zonder enige aanleiding. Het verhaal gaat dat de kwaadaardige geest dan al bezit genomen heeft van de stoel. De kwade geest kan dan zorgen voor stergevallen binnen de familie.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com
3. Kies één deur en blijf daar bij
Volgens een volksverhaal uit Amerika brengt het ontzettend veel ongeluk als je niet steeds dezelfde deur gebruikt om je huis in- en uit te gaan. Woon je bijvoorbeeld in een appartement? Dan hoef jij je geen zorgen te maken, want daar heb je natuurlijk maar één deur om je woning binnen te gaan. De gewone huizen hebben meestal een achterom ingang via de tuin of je kunt via de garage of keuken naar binnen. Ga je door de keukendeur naar buiten? Dan moét je dus ook via de keukendeur weer naar binnen.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com
4. De verkeerde kant van het bed
Uh oh, werd je vandaag wel wakker aan je eigen kant van het bed? De kant waar je het bed in bent gegaan is ook de kant waar je er weer uit moet gaan. Doe je dat niet dan heb je de hele dag ongeluk. Wil je van het ongeluk af en goed slapen de volgende nacht? Dan moet je je bed netjes opgemaakt hebben voor je er weer in gaat slapen.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com
5. Paraplu’s in huis openen
Deze hebben we als kind denk ik allemaal wel eens gehoord. ‘laat die paraplu dicht binnen!’ werd dan door je moeder geroepen. Afgezien van de praktische bezwaren zoals het omgooien van spullen of het per ongeluk in iemands oog prikken met de plu, zit er ook een bijgeloof achter. De paraplu zou ons namelijk niet alleen tegen de échte regen beschermen, maar ook tegen de metaforische regen. Open je de paraplu in huis dan laat je die metaforische regen juist naar binnen. Je bent dan niet langer beschermd tegen de storm van het leven en je beledigd hiermee de metafysische beschermers van het huis.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com

6. Veeg het geluk niet weg
Dacht je er aan om vandaag eens even lekker de bezem door het huis heen te halen? Dat kun je beter niet te letterlijk doen. Had je de bezem al, voor je in je huidige huis ging wonen? Dan veeg je daarmee het geluk, samen met de troep, rechtstreeks je huis uit. Om dat te voorkomen kun je een nieuwe bezem kopen voor iedere nieuwe woning, óf veeg je de eerste keer eerst iets je huis ín in plaats van uit. Zo hou je het geluk binnen.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com

7. Ladders hebben een verborgen religieuze betekenis
Het zou zomaar kunnen dat het Christendom achter dit bijgeloof zit. Het idee is, dat een ladder die tegen de muur leunt, een driehoek vormt. Die driehoek is vergelijkbaar met de heilige drie eenheid en mag je daarom niet verbreken. Doe je dat wel? Dan zou dat godslasterlijk of gevaarlijk zijn. Misschien heeft die deco-ladder in de woonkamer zijn beste tijd dus wel gehad? Vandaag zou ik er in ieder geval maar even van af blijven.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com

8. Schoenen op tafel
Waarschijnlijk zit er een oude mijnbouw traditie achter dit bijgeloof. Het was namelijk zo dat de schoenen van een mijnwerker, na zijn overlijden op de tafel werden gezet als teken van respect. Zet je je eigen schoenen op de tafel? Dan wordt dat gezien als het tarten van het lot en dat zou kunnen leiden tot de dood. Ruim die rondslingerende schoenen vandaag dus maar extra goed op.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com

9. Repareer je kapotte klokken
Heb jij een klok of wekker in huis die geluid maakt en is die er ineens mee opgehouden? Het verhaal gaat dat je die klokken direct moet repareren. Doe je dat niet, en gaat je kapotte klok ineens weer geluid maken? Dan zal er iemand in je familie overlijden. Een Amerikaanse priester heeft in de 19e eeuw meerde gevallen gedocumenteerd van deze voorspellende klokken.

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com
10. Eikels in het raam
Kun je na al deze onheilspellende verhalen wel wat positiviteit gebruik in huis? Leg dan eikel in je raamkozijn. Een Noors bijgeloof claimt dat huizen met een eikel voor het raam, nooit geraakt zullen worden door de bliksem. Kleine moeite, toch?

Vrijdag de 13e - Ongeluk in huis everythingelze.com

1|2|3|4|5|6|7|8|9|10
Bron